Zapiekany budyń z owocami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 50 min.

Składniki

Budyń:
  • 1 opakowanie budyniu smak waniliowy Delecta
  • 400 ml mleka
  • 100 ml mleka skondensowanego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki masła
Dekoracja:
  • owoce sezonowe

Przygotowanie

Wystarczy 10 minut w piekarniku, by nawet najprostszy budyń zamienił się w słodki rarytas. W sam raz na szybką, słodką przerwę w środku dnia.

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Mleko mieszamy z mlekiem skondensowanym.
  3. Zagotowujemy około 350 ml, a w reszcie mieszamy budyń i wlewamy do zagotowanego mleka.
  4. Mieszamy rózgą, gotując około minutę na wolnym ogniu.
  5. Ugotowany budyń przekładamy do żaroodpornych miseczek, posypujemy sezonowymi owocami, a na wierzchu dajemy po łyżeczce masła.
  6. Zapiekamy około 10 minut.
  7. Dekorujemy pikiem.

Dwa kęsy wystarczą, by wiedzieć, że było warto poświęcić krótką chwilkę na przygotowanie deseru.

Zapiekany budyń z owocami - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy