Składniki
Budyń:- 1 opakowanie budyniu smak waniliowy Delecta
- 400 ml mleka
- 100 ml mleka skondensowanego
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki masła
- owoce sezonowe
Przygotowanie
Wystarczy 10 minut w piekarniku, by nawet najprostszy budyń zamienił się w słodki rarytas. W sam raz na szybką, słodką przerwę w środku dnia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Mleko mieszamy z mlekiem skondensowanym.
- Zagotowujemy około 350 ml, a w reszcie mieszamy budyń i wlewamy do zagotowanego mleka.
- Mieszamy rózgą, gotując około minutę na wolnym ogniu.
- Ugotowany budyń przekładamy do żaroodpornych miseczek, posypujemy sezonowymi owocami, a na wierzchu dajemy po łyżeczce masła.
- Zapiekamy około 10 minut.
- Dekorujemy pikiem.
Dwa kęsy wystarczą, by wiedzieć, że było warto poświęcić krótką chwilkę na przygotowanie deseru.