fbpx
Trufle kokosowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Trufle kokosowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 25
czas przygotowania: 60

Składniki

  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kokosowej lub kremówki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
  • dodatkowe wiórki kokosowe do obtoczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta

Przygotowanie

KROK 1: W małym rondelku podgrzej śmietankę kokosową z olejem kokosowym, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia tuż przed zagotowaniem.

KROK 2: Pokrusz białą czekoladę na małe kawałki i dodaj do gorącej śmietanki. Pozostaw na kilka minut, aby czekolada zaczęła się topić, a następnie delikatnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodaj ekstrakt waniliowy, jeśli używasz, i wymieszaj.

KROK 3: Dodaj 1/2 szklanki wiórków kokosowych do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do naczynia i przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aż masa stężeje.

KROK 4: Po stężeniu masy formuj z niej małe kulki. Jeśli masa jest zbyt miękka, możesz ponownie schłodzić ją w lodówce lub na krótko zamrozić, aby ułatwić formowanie.

KROK 5: Każdą kulkę obtocz w dodatkowych wiórkach kokosowych. Gotowe trufle przechowuj w lodówce do momentu podania.

Trufle kokosowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+