30min 12 porcji Łatwy 1h
Leśna kostka z nutą porzeczki i cytryny

Leśna kostka z nutą porzeczki i cytryny

Składniki

Galaretka:

Do dekoracji:

Jak przygotować leśną kostkę?

Latem nie cieszą nas ciężkie desery – najlepszy wybór to proste i szybkie galaretki, które robią się same, z sezonowych owoców.

  1. Porzeczki zalewamy 500 ml wody i zagotowujemy do momentu, aż się rozpadną.
  2. W powstałym z gotowania owoców kompocie rozpuszczamy galaretkę z dodatkiem 3 łyżeczek żelatyny.
  3. Przygotowujemy prostokątną foremkę i wykładamy ją folią spożywczą.
  4. Do foremki przelewamy powstały płyn i odstawiamy do lodówki do stężenia na 1 godzinę.
  5. Zastygniętą galaretkę wyciągamy ostrożnie z folii i kroimy w kostki.
  6. Każdą z kosteczek obtaczamy z jednej strony w cukrze cytrynowym.
  7. Wierzch każdej kostki dekorujemy dodatkowo płatkami migdałów lub liśćmi mięty.
  8. W kostki wbijamy ulubione piki.

Efektowna forma kostek wykonanych z galaretki zachwyci gości i szybko zniknie. Są pyszne!

Średnia: 4,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...