fbpx
Leśna kostka z nutą porzeczki i cytryny - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Leśna kostka z nutą porzeczki i cytryny
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 30

Składniki

Galaretka:Do dekoracji:

Przygotowanie

Latem nie cieszą nas ciężkie desery - najlepszy wybór to proste i szybkie galaretki, które robią się same, z sezonowych owoców.

  1. Porzeczki zalewamy 500 ml wody i zagotowujemy do momentu, aż się rozpadną.
  2. W powstałym z gotowania owoców kompocie rozpuszczamy galaretkę z dodatkiem 3 łyżeczek żelatyny.
  3. Przygotowujemy prostokątną foremkę i wykładamy ją folią spożywczą.
  4. Do foremki przelewamy powstały płyn i odstawiamy do lodówki do stężenia na 1 godzinę.
  5. Zastygniętą galaretkę wyciągamy ostrożnie z folii i kroimy w kostki.
  6. Każdą z kosteczek obtaczamy z jednej strony w cukrze cytrynowym.
  7. Wierzch każdej kostki dekorujemy dodatkowo płatkami migdałów lub liśćmi mięty.
  8. W kostki wbijamy ulubione piki.

Efektowna forma kostek wykonanych z galaretki zachwyci gości i szybko zniknie. Są pyszne!

Leśna kostka z nutą porzeczki i cytryny

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+