fbpx
Wybuchowy tort leśny mech - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Wybuchowy tort leśny mech
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 cukier wanilinowy Delecta
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • Składniki na krem:
  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • Do ozdoby:
  • maliny
  • borówki amerykańskie
  • owoc granatu
  • masa marcepanowa

Przygotowanie

Leśny tort z wybuchową niespodzianką w środku, to urodzinowy strzał w dziesiątkę. Skusicie się?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puszystą masę.
  4. Dodajemy pomału olej, mąkę i proszek do pieczenia, całość miksując dokładnie, lecz niezbyt długo.
  5. Dodajemy rozmrożony szpinak i mieszamy.
  6. Ciasto przekładamy do tortownicy.
  7. Pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka.
  8. Gdy ciasto wystygnie, odcinamy górę na wysokości 1/3 i kruszymy.
  9. Dół ciasta kładziemy na paterze.
  10. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, startą skórkę z limonki, sok i cukier.
  11. Mieszamy dokładnie, ale niezbyt intensywnie.
  12. Masę wykładamy na blacie biszkoptu.
  13. Na wierzch wysypujemy niedbale okruszki i ozdabiamy owocami.
  14. Dekorujemy pikiem.

Musicie przyznać, nie jeden solenizant westchnie z zaskoczenia na widok zielonego biszkoptu.

Wybuchowy tort leśny mech

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+