2h 14 porcji Łatwy
Wybuchowy tort leśny mech
Wybuchowy tort leśny mech

Wybuchowy tort leśny mech

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 2 łyżeczki soku z limonki

Do ozdoby:

  • borówki amerykańskie

Jak przygotować wybuchowy tort leśny mech?

Leśny tort z wybuchową niespodzianką w środku, to urodzinowy strzał w dziesiątkę. Skusicie się?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładmay papierem do pieczenia.
  3. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puszystą masę.
  4. Dodajemy pomału olej, mąkę i proszek do pieczenia, całość miksując dokładnie, lecz niezbyt długo.
  5. Dodajemy rozmrożony szpinak i mieszamy.
  6. Ciasto przekładamy do tortownicy.
  7. Pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka.
  8. Gdy ciasto wystygnie, odcinamy górę na wysokości 1/3 i kruszymy.
  9. Dół ciasta kładziemy na paterze.
  10. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, startą skórkę z limonki, sok i cukier.
  11. Mieszamy dokładnie, ale niezbyt intensywnie.
  12. Masę wykładamy na blacie biszkoptu.
  13. Na wierzch wysypujemy niedbale okruszki i ozdabiamy owocami.
  14. Dekorujemy pikiem.

Musicie przyznać, nie jeden solenizant westchnie z zaskoczenia na widok zielonego biszkoptu.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: