2h 30min 10 porcji Łatwy
Ciasto z korzennymi gruszkami
Ciasto z korzennymi gruszkami

Ciasto z korzennymi gruszkami

Składniki

Ciasto:

  • 1 gruszka
  • 1 l wody
  • 100 g cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • laska cynamonu
  • anyż gwiazdkowy
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

Jak przygotować ciasto z korzennymi gruszkami?

Bardzo szybkie i bardzo aromatyczne ciasto z gruszkami to idealna propozycja dla niecierpliwych łakomczuchów. Nawet dla takich, którzy są w stanie zjeść całą gruszkę na raz, byleby nie marnować czasu na krojenie owocu.

  1. Małą owalną foremkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. W rondelku gotujemy wodę z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami.
  3. Myjemy i obieramy gruszkę, zostawiając szypułkę, po czym wkładamy do rondla i gotujemy do miękkości.
  4. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy roztopione masło i mieszamy.
  5. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta, cały czas mieszając.
  6. Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremki, a następnie kładziemy gruszkę na środku ciasta.
  7. Pieczemy około 40 minut, aż do suchego patyczka.
  8. Dekorujemy pikiem.

Musicie przyznać, że ciasto nie tylko pachnie apetycznie, ale również tak wygląda.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: