fbpx
Ciasto z korzennymi gruszkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto z korzennymi gruszkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 150

Składniki

Ciasto:
  • 1 gruszka
  • 1 l wody
  • 100 g cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • laska cynamonu
  • anyż gwiazdkowy
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

Przygotowanie

Bardzo szybkie i bardzo aromatyczne ciasto z gruszkami to idealna propozycja dla niecierpliwych łakomczuchów. Nawet dla takich, którzy są w stanie zjeść całą gruszkę na raz, byleby nie marnować czasu na krojenie owocu.

  1. Małą owalną foremkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. W rondelku gotujemy wodę z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami.
  3. Myjemy i obieramy gruszkę, zostawiając szypułkę, po czym wkładamy do rondla i gotujemy do miękkości.
  4. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy roztopione masło i mieszamy.
  5. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta, cały czas mieszając.
  6. Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremki, a następnie kładziemy gruszkę na środku ciasta.
  7. Pieczemy około 40 minut, aż do suchego patyczka.
  8. Dekorujemy pikiem.

Musicie przyznać, że ciasto nie tylko pachnie apetycznie, ale również tak wygląda.

Ciasto z korzennymi gruszkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+