Składniki
Ciasto:- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 cukier wanilinowy Delecta
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- Składniki na krem:
- 250 g śmietany kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1 limonki
- 2 łyżeczki soku z limonki
- Do ozdoby:
- maliny
- borówki amerykańskie
- owoc granatu
- masa marcepanowa
Przygotowanie
Leśny tort z wybuchową niespodzianką w środku, to urodzinowy strzał w dziesiątkę. Skusicie się?
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puszystą masę.
- Dodajemy pomału olej, mąkę i proszek do pieczenia, całość miksując dokładnie, lecz niezbyt długo.
- Dodajemy rozmrożony szpinak i mieszamy.
- Ciasto przekładamy do tortownicy.
- Pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka.
- Gdy ciasto wystygnie, odcinamy górę na wysokości 1/3 i kruszymy.
- Dół ciasta kładziemy na paterze.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, startą skórkę z limonki, sok i cukier.
- Mieszamy dokładnie, ale niezbyt intensywnie.
- Masę wykładamy na blacie biszkoptu.
- Na wierzch wysypujemy niedbale okruszki i ozdabiamy owocami.
- Dekorujemy pikiem.
Musicie przyznać, nie jeden solenizant westchnie z zaskoczenia na widok zielonego biszkoptu.