fbpx
Wybuchowy tort leśny mech - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Wybuchowy tort leśny mech
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 cukier wanilinowy Delecta
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • Składniki na krem:
  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • Do ozdoby:
  • maliny
  • borówki amerykańskie
  • owoc granatu
  • masa marcepanowa

Przygotowanie

Leśny tort z wybuchową niespodzianką w środku, to urodzinowy strzał w dziesiątkę. Skusicie się?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puszystą masę.
  4. Dodajemy pomału olej, mąkę i proszek do pieczenia, całość miksując dokładnie, lecz niezbyt długo.
  5. Dodajemy rozmrożony szpinak i mieszamy.
  6. Ciasto przekładamy do tortownicy.
  7. Pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka.
  8. Gdy ciasto wystygnie, odcinamy górę na wysokości 1/3 i kruszymy.
  9. Dół ciasta kładziemy na paterze.
  10. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, startą skórkę z limonki, sok i cukier.
  11. Mieszamy dokładnie, ale niezbyt intensywnie.
  12. Masę wykładamy na blacie biszkoptu.
  13. Na wierzch wysypujemy niedbale okruszki i ozdabiamy owocami.
  14. Dekorujemy pikiem.

Musicie przyznać, nie jeden solenizant westchnie z zaskoczenia na widok zielonego biszkoptu.

Wybuchowy tort leśny mech

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+