PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT
Wiosenne babeczki
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
- 125 ml oleju
- 3 jajka
- 200 ml kefiru
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- skórka otarta z cytryny i sok
- pianki
- 5 truskawek
- 150 g mascarpone
- 100 g śmietanki
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- posypki Dekorada Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Olej, jajka, kefir, cukier oraz sok i skórkę z cytryny połączyć.
KROK 2: Do mąki dodaj sodę oczyszczoną i wsyp do mokrych składników. Wymieszaj.
KROK 3: Truskawki pokrój w kostkę i połączyć z ciastem.
KROK 4: Wypełnij ciastem papilotki do 3/4 wysokości i piecz ok. 20 - 25 minut w 170 stopniach bez termoobiegu.
KROK 5: Z mascarpone, śmietanki i cukru pudru przygotować krem. Wszystkie składniki ubij na sztywno i za pomocą rękawa cukierniczego wyłóż na wystudzone babeczki.
KROK 6: Muffinki udekoruj piankami i posypkami tworząc słodkie stokrotki.