Cupcakes waniliowe i czekoladowe

  • 5,0
  • Łatwy
  • 45min
  • 24 porcji
  • 0
Cupcakes waniliowe i czekoladowe

Cupcakes waniliowe i czekoladowe

  • 5,0
  • Łatwy
  • 45min
  • 24 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

Jak przygotować cupcakes?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Szybki sposób na wyczarowanie dwóch rodzajów popularnych cupcakes!

  1. Przygotowujemy silikonowe foremki do wypieku babeczek lub metalową formę wyłożoną papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Do miski wbijamy 2 jaja, dodajemy 100 ml mleka, 100 ml oleju, 2 łyżki kakao i banana, wsypujemy zawartość mieszanki na babeczki i mieszamy.
  3. Ciasto rozkładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe babeczki odstawiamy do wystudzenia.
  4. Powtarzamy te same kroki z drugim ciastem na babeczki, tylko nie dodajemy do nich banana.
  5. Gotowe ciasto również przelewamy do foremek, dodajemy w środek każdej foremki kostkę mlecznej czekolady i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
  6. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ser mascarpone, cukier puder i mieszamy.
  7. Po zmiksowaniu do kremu dodajemy połowę opakowania wybranej posypki i dokładnie mieszamy łyżką.
  8. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, a wierzch ozdabiamy pozostałą posypką i pikiem.

Jeszcze tylko odpowiedni sposób wyeksponowania i… mamy piramidę cupcakes w dwóch smakach!

 

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Cupcakes waniliowe i czekoladowe
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 64