fbpx
Cupcakes waniliowe i czekoladowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Cupcakes waniliowe i czekoladowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:

Przygotowanie

Szybki sposób na wyczarowanie dwóch rodzajów popularnych cupcakes!

  1. Przygotowujemy silikonowe foremki do wypieku babeczek lub metalową formę wyłożoną papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Do miski wbijamy 2 jaja, dodajemy 100 ml mleka, 100 ml oleju, 2 łyżki kakao i banana, wsypujemy zawartość mieszanki na babeczki i mieszamy.
  3. Ciasto rozkładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe babeczki odstawiamy do wystudzenia.
  4. Powtarzamy te same kroki z drugim ciastem na babeczki, tylko nie dodajemy do nich banana.
  5. Gotowe ciasto również przelewamy do foremek, dodajemy w środek każdej foremki kostkę mlecznej czekolady i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
  6. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ser mascarpone, cukier puder i mieszamy.
  7. Po zmiksowaniu do kremu dodajemy połowę opakowania wybranej posypki i dokładnie mieszamy łyżką.
  8. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, a wierzch ozdabiamy pozostałą posypką i pikiem.

Jeszcze tylko odpowiedni sposób wyeksponowania i... mamy piramidę cupcakes w dwóch smakach!  

Cupcakes waniliowe i czekoladowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+