Jak przygotować cupcakes?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Szybki sposób na wyczarowanie dwóch rodzajów popularnych cupcakes!
- Przygotowujemy silikonowe foremki do wypieku babeczek lub metalową formę wyłożoną papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Do miski wbijamy 2 jaja, dodajemy 100 ml mleka, 100 ml oleju, 2 łyżki kakao i banana, wsypujemy zawartość mieszanki na babeczki i mieszamy.
- Ciasto rozkładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe babeczki odstawiamy do wystudzenia.
- Powtarzamy te same kroki z drugim ciastem na babeczki, tylko nie dodajemy do nich banana.
- Gotowe ciasto również przelewamy do foremek, dodajemy w środek każdej foremki kostkę mlecznej czekolady i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ser mascarpone, cukier puder i mieszamy.
- Po zmiksowaniu do kremu dodajemy połowę opakowania wybranej posypki i dokładnie mieszamy łyżką.
- Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, a wierzch ozdabiamy pozostałą posypką i pikiem.
Jeszcze tylko odpowiedni sposób wyeksponowania i… mamy piramidę cupcakes w dwóch smakach!