fbpx
Tres leches ciasto - Delektujemy.pl
Autor:
Tres leches ciasto
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 5 dużych jajek, oddzielone białka od żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400 ml)
  • 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego (ok. 400 ml)
  • 1 szklanka pełnego mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki (do dekoracji)
  • świeże maliny i mięta (opcjonalnie, do dekoracji)

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubij żółtka z połową cukru do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie dodaj mleko i ekstrakt waniliowy, delikatnie mieszając.

KROK 2: W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Delikatnie wymieszaj ubite białka z masą żółtkową, a następnie powoli dodaj suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia), mieszając tak, aby masa była puszysta.

KROK 3: Przygotowaną masę przelej do natłuszczonej formy (około 23 cm średnicy) i piecz przez 25-30 minut, aż ciasto będzie złociste, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

KROK 4: W misce wymieszaj słodzone mleko skondensowane, niesłodzone mleko skondensowane oraz pełne mleko. Wystudzone ciasto nakłuj delikatnie widelcem w kilku miejscach, aby mleczna mieszanka lepiej się wchłonęła. Następnie równomiernie nasącz ciasto mieszanką mleczną, wylewając ją stopniowo, aby ciasto dobrze ją wchłonęło. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki się przegryzły.

KROK 5: Ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i udekoruj nią wierzch ciasta. Opcjonalnie, udekoruj świeżymi malinami i listkami mięty. Podawaj schłodzone. Smacznego!

Tres leches ciasto

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+