Tort z czekoladowym drippem
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
20
czas przygotowania:
20 min.
Składniki
Składniki:- 5 jaj
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 opakowanie cukru migdałowego Delecta
- 1 opakowanie czekolady dekoracyjnej deserowej Delecta
- 125 ml soku pomarańczowego
Przygotowanie
Piękny tort idealny na prezent czy rodzinna imprezę. Spróbuj jakie to proste.
- Przygotowujemy biszkopt: tortownicę o średnicy 22 cm, wykładamy papierem do pieczenia.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Białka miksujemy na największych obrotach, stopniowo dodając cukier do momentu całkowitego ubicia.
- Do piany dodajemy żółtka i mieszamy na najmniejszych obrotach miksera.
- Obie mąki łączymy i przesiewamy razem, po czym dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.
- Całość mieszamy szpatułką i przekładamy do tortownicy.
- Wypiekamy w temperaturze 160 stopni C przez 40 min.
- Przygotowujemy krem: W misce łączymy przy pomocy miksera mascarpone, śmietankę i cukier migdałowy do momentu otrzymania jednolitej i gęstej masy.
- Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 części przy pomocy noża do chleba, nasączamy sokiem pomarańczowym i przekładamy kremem.
- Boki delikatnie przecieramy nożem, aby uwidocznić blaty biszkoptu.
- Nie pokrywamy kremem górnej części tortu.
- Przełożony kremem tort wkładamy na 30 min do lodówki.
- Polewę czekoladową wkładamy do gorącej, ale nie wrzącej wody i rozpuszczamy.
- 14. Odcinamy róg opakowania i tworzymy na schłodzonym torcie dripp.
- Dekorujemy świeżymi owocami.
Czekolada do dekoracji to jedyna na rynku polewa do dekoracji tortów. Idealnie wykonasz dripp, rodzina będzie zaskoczona idealnym wykończeniem tortu.