fbpx
Tort z czekoladowym drippem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort z czekoladowym drippem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 20

Składniki

Składniki:
  • 5 jaj
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 opakowanie cukru migdałowego Delecta
  • 1 opakowanie czekolady dekoracyjnej deserowej Delecta
  • 125 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie

Piękny tort idealny na prezent czy rodzinna imprezę. Spróbuj jakie to proste.

  1. Przygotowujemy biszkopt: tortownicę o średnicy 22 cm, wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Białka miksujemy na największych obrotach, stopniowo dodając cukier do momentu całkowitego ubicia.
  4. Do piany dodajemy żółtka i mieszamy na najmniejszych obrotach miksera.
  5. Obie mąki łączymy i przesiewamy razem, po czym dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.
  6. Całość mieszamy szpatułką i przekładamy do tortownicy.
  7. Wypiekamy w temperaturze 160 stopni C przez 40 min.
  8. Przygotowujemy krem: W misce łączymy przy pomocy miksera mascarpone, śmietankę i cukier migdałowy do momentu otrzymania jednolitej i gęstej masy.
  9. Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 części przy pomocy noża do chleba, nasączamy sokiem pomarańczowym i przekładamy kremem.
  10. Boki delikatnie przecieramy nożem, aby uwidocznić blaty biszkoptu.
  11. Nie pokrywamy kremem górnej części tortu.
  12. Przełożony kremem tort wkładamy na 30 min do lodówki.
  13. Polewę czekoladową wkładamy do gorącej, ale nie wrzącej wody i rozpuszczamy.
  14. 14. Odcinamy róg opakowania i tworzymy na schłodzonym torcie dripp.
  15. Dekorujemy świeżymi owocami.

Czekolada do dekoracji to jedyna na rynku polewa do dekoracji tortów. Idealnie wykonasz dripp, rodzina będzie zaskoczona idealnym wykończeniem tortu.

Tort z czekoladowym drippem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+