Tort stracciatella z mini piegami, owocami i kremem kakaowym

1 h 30 min16 porcjiŚredni

Składniki

Ciasto:

Krem:

Poncz:

  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki cukru
  • 50 ml wódki
  • 70 ml wody

Dekoracja:

Pobierz piki

Wstęp

Stracciatella – już samo brzmienie tego słowa przypomina wakacje we Włoszech! To był ulubiony smak lodów mojej mamy. Ja sama wolałam owocowe smaki. Cóż… dorosłam, a gusta moje i mamy okazały się całkiem podobne. Chyba wiem, co przygotuję jej na kolejne urodziny!

Jak przygotować tort stracciatella?

Bazą tortu jest biszkopt. Przyrządzam go według instrukcji dodając wodę (ok. 3 łyżki) i 4 jajka. Zmiksowane składniki piekę w 180 stopniach. Tortownica powinna być wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką.

Gotowy biszkopt studzę i przekrawam na 3 blaty.

Do biszkoptu jest potrzebny poncz. To wersja tortu dla dorosłych, więc pozwalam sobie na małe szaleństwo! Mieszam do rozpuszczenia wyciśnięty sok z cytryny, ok. 70 ml gorącej wody, wódkę i cukier.

Teraz krem waniliowy. Zawartość torebki wsypuję do 350 ml mleka i miksuję przez ok. 3 minuty. Następnie dzielę go na 2 równe części, a do jednej dodaję płatki czekoladowe Decorada.

Druga połowa kremu waniliowego będzie potrzebna do masy śmietankowej. Schłodzoną kremówkę ubijam na szybkich obrotach, pod koniec dodając cukier puder. Zmniejszam obroty miksera na bardzo wolne i dodaję kakao oraz drugą połowę kremu waniliowego. Powoli miksuję do połączenia składników.

Następnie nasączam przekrojony biszkopt ponczem i przekładam go kremem kakaowym. Na wierzchu kładę krem „stracciatella” i dekoruję drażami oraz owocami.

Buon Apetito!

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...