Tort stracciatella z mini piegami, owocami i kremem kakaowym

1 h 30 min16 porcjiŚredni

Składniki

Ciasto:

Krem:

Poncz:

  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki cukru
  • 50 ml wódki
  • 70 ml wody

Dekoracja:

Pobierz piki

Jak przygotować tort stracciatella?

Tort, który z powodzeniem można określić „rogiem obfitości”. Czego tu nie ma! Owoce, kolorowe piegi, bakalie i… pyszny krem stacciatella!

  1. Przygotowujemy tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. W misce miksujemy mieszanką do biszkoptu, z wodą i jajkami. Krem przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
  3. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty, wykorzystując tę metodę.
  4. Przygotowujemy poncz, łącząc w miseczce sok z cytryny, 70 ml gorącej wody, wódkę i cukier. Całość mieszamy do rozpuszczenia.
  5. Zawartość torebki z kremem miksujemy z 350 ml mleka. Gotowy krem dzielimy na 2 części – do jednej dodajemy płatki czekoladowe, drugą – odkładamy.
  6. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodajemy kakao oraz drugą połowę kremu waniliowego i ponownie mieszamy.
  7. Ponczem nasączamy każdy z blatów biszkoptu i przekładamy je kremem kakaowym. Wierzch ciasta pokrywamy kremem „stracciatella”, dekorujemy drażami, owocami oraz girlandą z pikami.

Nic, tylko się częstować.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...