fbpx
Tort czekoladowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort czekoladowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie biszkoptu Delecta
  • 4 jaja
  • 100 ml wody
  • 100 ml dowolnego ponczu (np. sok pomarańczowy z alkoholem)
Krem:
  • 1 opakowanie kremu czekoladowego brownie Delecta
  • 100 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
Dekoracja:

Przygotowanie

Intensywnie czekoladowy tort to świetny urodzinowy prezent dla łasuchów. W dodatku jest łatwy w wykonaniu.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Biszkopt przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszając wodę z jajkami i zawartością opakowania.
  3. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.
  4. Ostudzone ciasto przecinamy na 2 blaty.
  5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  6. Następnie przyrządzamy krem czekoladowy, miksując zawartość opakowania z pozostałym mlekiem i śmietanką.
  7. Miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednorodnej masy.
  8. Przekrojony biszkopt nasączamy ponczem i przekładamy kremem.
  9. Wierzch gładko wykańczamy kremem czekoladowym i oblewamy czekoladą dekoracyjną.
  10. Wierzch dekorujemy przygotowanymi orzechami, makaronikami, czekoladą i owocami, a także koniecznie ulubionym pikiem.

Torty tylko wydają się trudne - w rzeczywistości można je przygotować szybko i sprawnie, zawsze też będą udane. Tak można świętować - smacznego!

Tort czekoladowy - Delektujemy.pl

Tort czekoladowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+