Tort czekoladowy

1 h 30 min16 porcjiŚredni

Składniki

Baza:

  • 1 opakowanie biszkoptu Delecta
  • 4 jaja
  • 100 ml wody
  • 100 ml dowolnego ponczu (np. sok pomarańczowy z alkoholem)

Krem:

Dekoracja:

Pobierz piki

Wstęp

Chyba nie muszę nikomu przypominać, że tort czekoladowy to pozycja obowiązkowa na moim stole urodzinowym. Podobnie jak girlanda z pików wetknięta w to słodkie arcydzieło. Do tego garść orzechów, garść świeżych owoców i szczypta kreatywności, by świętowanie kolejnego roku było z góry skazane na powodzenie.

Jak przygotować tort czekoladowy?

Biszkopt przyrządzam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszając wodę z jajkami i zawartością opakowania. Ciasto wylewam na wyłożoną papierem tortownicę i piekę w 180 stopniach przez około 40 minut. Ostudzone ciasto przekrajam na 2 blaty.

Czekoladę topię w kąpieli wodnej z dodatkiem 50 ml mleka. Następnie przyrządzam krem czekoladowy miksując zawartość opakowania z pozostałym mlekiem, na koniec dodając do niego rozpuszczoną czekoladę. Miksuję jeszcze chwilę do uzyskania jednorodnej masy.

Przekrojony biszkopt nasączam ponczem i przekładam kremem. Wierzch gładko wykańczam kremem czekoladowym i oblewam polewą czekoladową. Wierzch dekoruję przygotowanymi orzechami, makaronikami, czekoladą i owocami.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...