Tort z malinami i białą czekoladą
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Biszkoptu Delecta
- 4 jajka, w temp. pokojowej
- 30 ml wody
Poncz:
- Pół szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 płaska łyżka cukru wanilinowego Delecta
Krem:
- 500 ml śmietanki 30% tłuszczu, schłodzonej
- 250 g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania mixu do śmietany Delecta
Dodatkowo:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 250 g świeżych malin
Dekoracja:
- mix dekoracji Pastelowe Marzenie Delecta
- małe bezy
- maliny
Przygotowanie
KROK 1 - Dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni C bez termoobiegu. Czas miksowania biszkoptu będzie czasem nagrzewania się piekarnika.
KROK 2 - Do głębokiej miski wbij jajka, dodaj wodę, wsyp zawartość opakowania z mieszanką na biszkopt i miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Gotową masę przełóż do przygotowanej tortownicy.
KROK 3 - Wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Po upieczeniu odstaw biszkopt na 15 minut, następnie przejedź nożem wzdłuż boków tortownicy i zdejmij bok formy.
KROK 4 - Biszkopt odwróć do góry nogami i ułóż na kratce. Zdejmij papier i dno tortownicy. Zostaw do wystudzenia, następnie przekrój na 3 poziome blaty ostrym nożem z ząbkami.
KROK 5 - W szklance wymieszaj wodę z cukrem i cukrem wanilinowym do rozpuszczenia. Dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj. Blaty biszkoptu nasącz ponczem przy pomocy łyżki lub pędzelka kuchennego i odstaw na 30 minut.
KROK 6 - W głębokiej misce umieść dobrze schłodzoną śmietankę oraz ser mascarpone. Dodaj cukier puder wymieszany z mixem do śmietany. Ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji przez ok. 2 minuty.
KROK 7 - Na paterze ułóż pierwszy blat biszkoptu. Nałóż 1/4 kremu, posyp 1/2 posiekanej białej czekolady i ułóż 1/2 malin.
KROK 8 - Przykryj drugim blatem, nałóż kolejną 1/4 kremu. Ponownie posyp białą czekoladą i ułóż maliny. Połóż ostatni biszkopt, wierzch oraz boki tortu udekoruj pozostałym kremem.
KROK 9 - Tort udekoruj mixem dekoracji Pastelowe Marzenie, malinami oraz bezami.
AGNIESZKAGRYSZKO350@GMAIL.COM
30-07-2024
Ocena:
Tort wygląda pięknie pozdrawiam