1h 10min 8 porcji Średni
Tort gofrowy z kremem

Tort gofrowy z kremem

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 250 g śmietanki kremówki 36%
  • 250 g naturalnego jogurtu
  • 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 1/3 szklanki wody
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

  • Truskawki
  • Jagody
  • Mięta

Jak przygotować Tort gofrowy z kremem?

Gofry to smak dzieciństwa z aromatem wanilii. Deser ten może się wznieść na kolejny poziom, a tak dokładnie na parę poziomów, tworząc tort – przełożony kremem i udekorowany sezonowymi owocami. Aż żal, że urodziny są tylko raz w roku!

  1. Suche składniki na gofry wsypujemy do miski, mieszamy.
  2. Do suchych składników dodajemy jajka, olej oraz mleko. Miksujemy na gładką masę.
  3. Rozgrzewamy gofrownicę.
  4. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni.
  5. Gofry pieczemy przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji obsługi gofrownicy.
  6. Gofry po upieczeniu odkładamy na metalową kratkę, aby były chrupkie.
  7. Każde piętro tortu to 4 gofry. Z podanych składników powinno wyjść ich 12.
  8. Robimy krem. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do rozpuszczenia na 10 minut.
  9. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
  10. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu i mieszamy, by go zahartować i zapobiec zwarzeniu.
  11. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do pozostałego jogurtu, mieszamy.
  12. Do ubitej śmietanki dodajemy jogurt z żelatyną i mieszamy łyżką.
  13. Kremem przekładamy gofry.
  14. Górę dekorujemy owocami sezonowymi.
  15. Wbijamy pik z wesołym hasłem.

Kruche gofry, krem i świeżość owoców. W sumie tort można robić też bez okazji. Prawda?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...