2h 6 porcji Średni
Śliwkowiec
Śliwkowiec

Śliwkowiec

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie śliwek Bakalland
  • 140 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 250 ml wina (porto)
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 2 białka

Do dekoracji:

Jak przygotować śliwkowiec?

Kiedy za oknem coraz szybciej robi się ciemniej, a przeszywający poranny mróz zwiastuje rychłe nadejście jesieni, to znak, że pora przygotować śliwkowiec.

  1. Śliwki płuczemy.
  2. W rondelku gotujemy owoce z winem przez 15 minut.
  3. Nad rondelkiem umieszczamy miskę i rozpuszczamy w niej czekoladę i masło.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  6.  Miksujemy śliwki i mieszamy z roztopioną czekoladą.
  7. Odstawiamy na chwilę, by masa wystygła.
  8. Ubijamy całej jaja, żółtka z cukrem na puszystą masę.
  9. Dodajemy do niej masę czekoladowo-śliwkową i mieszamy delikatnie.
  10. Ubijamy białka na sztywną pianę.
  11. Dodajemy stopniowo do poprzedniej masy i mieszamy.
  12. Wlewamy masę do tortownicy i pieczemy około 45-50 minut lub do suchego patyczka.
  13. Po wyjęciu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  14. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i prażonymi migdałami w płatkach.
  15. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Z takim ciastem na talerzyku można z uśmiechem przywitać jesień.

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: