fbpx
Śliwkowiec - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Śliwkowiec
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie śliwek Bakalland
  • 140 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 250 ml wina (porto)
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 2 białka
Do dekoracji:

Przygotowanie

Kiedy za oknem coraz szybciej robi się ciemniej, a przeszywający poranny mróz zwiastuje rychłe nadejście jesieni, to znak, że pora przygotować śliwkowiec.

  1. Śliwki płuczemy.
  2. W rondelku gotujemy owoce z winem przez 15 minut.
  3. Nad rondelkiem umieszczamy miskę i rozpuszczamy w niej czekoladę i masło.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  6.  Miksujemy śliwki i mieszamy z roztopioną czekoladą.
  7. Odstawiamy na chwilę, by masa wystygła.
  8. Ubijamy całej jaja, żółtka z cukrem na puszystą masę.
  9. Dodajemy do niej masę czekoladowo-śliwkową i mieszamy delikatnie.
  10. Ubijamy białka na sztywną pianę.
  11. Dodajemy stopniowo do poprzedniej masy i mieszamy.
  12. Wlewamy masę do tortownicy i pieczemy około 45-50 minut lub do suchego patyczka.
  13. Po wyjęciu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  14. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i prażonymi migdałami w płatkach.
  15. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Z takim ciastem na talerzyku można z uśmiechem przywitać jesień.

Śliwkowiec

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+