Składniki
Ciasto:- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 3 jaja (żółtka i białka osobno)
- 4 łyżki wody
- ½ opakowania proszku do pieczenia Delecta
- starta skórka z cytryny
- 150 g rozpuszczonego masła
- 150 g startej czekolady gorzkiej
- 6 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 600 g migdałów Bakalland
- 1 opakowanie polewy smak czekoladowy Delecta
- 1 opakowanie płatków migdałowych Bakalland
Przygotowanie
Gdańsk od zawsze był naszym oknem na świat, nic więc dziwnego, że „unosił się” również na słodkiej, inspirującej fali kulinarnej. Na Kaszubach podczas przyjęć była bardzo charakterystyczna kolejność serwowania dań – najpierw na stoły wjeżdżały słodkości – „słodkô dorbô kawę”, a następnie dania gorące i trunki na wszelkie frasunki.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C.
- Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy masłem i prószymy mąką.
- W misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę, dodajemy wodę, startą skórkę z cytryny, mieszamy.
- Dodajemy stopniowo oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, dokładnie mieszając.
- Następnie dodajemy białka ubite na sztywną pianę.
- Wlewamy masę do tortownicy i pieczemy do suchego patyczka (około 30 minut).
- Krem przygotowujemy, ucierając jaja z cukrami na pianę.
- Mielimy migdały.
- Dodajemy do piany startą czekoladę i migdały, na koniec rozpuszczone masło i cukier wanilinowy.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Wystudzony spód tortowy przekrawamy na 3 warstwy.
- Każdą smarujemy kremem i składamy warstwy jedną na drugą.
- Polewę smak czekoladowy roztapiamy w kąpieli wodnej zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wierzch tortu wykańczamy polewą smak czekoladowy i posypujemy płatkami migdałowymi.
- Dekorujemy ulubionym pikiem.
Na pewno warto podać dalej ten przepis lub kawałeczek pysznego tortu. :)