fbpx
Ciasto Shrek bez pieczenia - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto Shrek bez pieczenia
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 45

Składniki

Przygotowanie

Ciasto na blachę o wymiarach 30×41 cm

KROK 1: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty.

KROK 2: 300 ml soku wymieszaj z budyniem. Pozostały sok zagotuj. Sok z budyniem wlej do gotującego się soku. Wymieszaj, aż powstanie gęsta masa i jeszcze ciepłą wylej na biszkopty. Lekko ostudź masę budyniową, a następnie poukładaj na niej delicje.

KROK 3: 2 galaretki rozpuść w 500 ml wody i odstaw do wystudzenia.

KROK 4: Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na pianę. Pod koniec dodaj wystudzoną galaretkę i wymieszaj. Gotową masę rozprowadź na delicjach. Całość wstaw do lodówki, aby masa stężała.

KROK 5: Pozostałe 2 galaretki rozpuść w 800 ml gorącej wody i odstaw do delikatnego stężenia. Zastygającą galaretkę wyłóż na ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Ciasto Shrek bez pieczenia to wyjątkowy deser, który zachwyci swoim wyglądem i smakiem. Warstwowe ciasto o intensywnie zielonym kolorze, nawiązującym do popularnej postaci z bajki, stanowi nie tylko smakowitą ucztę, ale również wspaniałą dekorację stołu. Idealnie sprawdzi się na dziecięce przyjęcia urodzinowe, gdzie z pewnością wywoła uśmiech na twarzach najmłodszych gości. Jego lekka, piankowa konsystencja oraz orzeźwiający smak to doskonały wybór na letnie spotkania z rodziną i przyjaciółmi, kiedy to szukamy ochłody i słodkiej przyjemności. Ciasto Shrek jest również świetnym pomysłem na różnego rodzaju imprezy tematyczne, wieczory filmowe czy spotkania w gronie fanów animowanych postaci. Dzięki prostocie wykonania i efektownemu wyglądowi, z pewnością stanie się hitem każdego spotkania.
Ciasto Shrek bez pieczenia - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Przygotowując galaretkę, użyj nieco mniej wody niż zaleca producent na opakowaniu (np. zamiast 500 ml, użyj 400 ml). Dzięki temu galaretka będzie bardziej gęsta i szybciej się zestali.

Pozwól galaretce częściowo stężeć w lodówce, zanim wylejesz ją na spód ciasta lub na kolejne warstwy. Powinna być gęsta, ale wciąż płynna. Zapobiegnie to przemieszczaniu się warstw i ich mieszaniu.

Ciasto Shrek bez pieczenia

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+