Tort Leśny Mech - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 500 ml śmietanki 30% tłuszczu, schłodzonej
  • 100 ml przegotowanej zimnej wody

Dodatkowo:

  • świeże owoce: maliny, truskawki, borówki amerykańskie, pestki granatu

Przygotowanie

KROK 1 - Nastaw piekarnik na temperaturę 180*C (bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 19-20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2 - W misce wymieszaj jajka z wodą i olejem, wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj przez 5 minut.

KROK 3 - Gotowe ciasto wlej do tortownicy, wstaw do piekarnika i piecz przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto odstaw do ostudzenia.

KROK 4 - Z ciasta zetnij z góry cienki blat i pokrusz do miski. Resztę ciasta pokrój na dwa blaty przy pomocy ostrego noża z ząbkami.

KROK 5 - Do głębokiej miski wlej dobrze schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.

KROK 6 - Do miseczki wlej wodę, wsyp zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksuj przez 0,5 min. Wlej do ubitej śmietany i miksuj kolejne 0,5 minuty.

KROK 7 - Na paterze ułóż jeden blat ciasta, rozłóż połowę masy śmietanowej, przykryj drugim blatem i przykryj pozostałą masą śmietanową.

KROK 8 - Wierzch przykryj odłożonym pokruszonym ciastem oraz ozdób świeżymi owocami.

KROK 9 - Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny do schłodzenia.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy