Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta Leśny Mech Delecta
- 3 jajka
- 50 ml wody
- 100 ml oleju rzepakowego
Krem:
- 500 ml śmietanki 30% tłuszczu, schłodzonej
- 100 ml przegotowanej zimnej wody
Dodatkowo:
- świeże owoce: maliny, truskawki, borówki amerykańskie, pestki granatu
Przygotowanie
KROK 1 - Nastaw piekarnik na temperaturę 180*C (bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 19-20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2 - W misce wymieszaj jajka z wodą i olejem, wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj przez 5 minut.
KROK 3 - Gotowe ciasto wlej do tortownicy, wstaw do piekarnika i piecz przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto odstaw do ostudzenia.
KROK 4 - Z ciasta zetnij z góry cienki blat i pokrusz do miski. Resztę ciasta pokrój na dwa blaty przy pomocy ostrego noża z ząbkami.
KROK 5 - Do głębokiej miski wlej dobrze schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.
KROK 6 - Do miseczki wlej wodę, wsyp zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksuj przez 0,5 min. Wlej do ubitej śmietany i miksuj kolejne 0,5 minuty.
KROK 7 - Na paterze ułóż jeden blat ciasta, rozłóż połowę masy śmietanowej, przykryj drugim blatem i przykryj pozostałą masą śmietanową.
KROK 8 - Wierzch przykryj odłożonym pokruszonym ciastem oraz ozdób świeżymi owocami.
KROK 9 - Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny do schłodzenia.