fbpx
Creme Brulee - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Creme Brulee
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 60

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

Creme Brulee to deser, którego nie trzeba przedstawiać. Małe kokilki z pysznym kremem z nutą waniliową to nasza propozycja na popołudnie.

  1. W rondelku na małym ogniu zagotować śmietankę z dodatkiem cukru.
  2. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach, odstawić z ognia i przestudzić.
  3. Dodać 2 łyżeczki ekstraktu naturalnego waniliowego Delecta.
  4. Żółtka ubijać mikserem przez około pół minuty.
  5. Dolewać ciepłą śmietanę cienkim strumieniem, cały czas miksując na małych obrotach. Krem ma być gładki i błyszczący.
  6. Piekarnik nagrzać do 100 stopni C. Foremki do zapiekania napełnić masą, wlewając ją przez sitko.
  7. Foremki postawić na blaszce do pieczenia. Wstawić desery do piekarnika i piec ok.50 minut, aż krem będzie ścięty.
  8. Wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
  9. Po schłodzeniu wierzch deseru posypać równą warstwą cukru i opalić go specjalnym palnikiem do creme brulee.
  10. Cukier się rozpuści, zrumieni i utworzy się charakterystyczna skorupka.

Mała porcja deseru zapewni mnóstwo doznań, a naturalny ekstrakt waniliowy Delecta dopełni smaku. Zapraszamy do spróbowania pysznego deseru.

Creme Brulee

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+