PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Trudność:
2 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Biszkopt:
- 4 jajka L
 - 5 łyżek cukru
 - 28 g kakao
 - 120 g mąki tortowej
 
Krem czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady
 - 250 g mlecznej czekolady
 - 500 g śmietanki 36%
 
Polewa:
- 70 g mlecznej czekolady
 - 30 g gorzkiej czekolady
 - 60 ml śmietanki
 
Nasączenie:
- 200 ml gorącego mleka
 - łyżka cukru
 - łyżka kakao
 
Dodatkowo:
- 3 łyżki kajmaku Delecta
 - 3 łyżki konfitury malinowej
 
Przygotowanie
KROK 1: Całe jajka ubij z cukrem na jasny krem. Mąkę wymieszaj z kakao i dodaj w 3 partiach do masy jajecznej - delikatnie wymieszaj. Masę biszkoptową wyłóż do rantu cukierniczego z papierem do pieczenia (średnica 18 cm) i piecz ok. 30 minut w 170 stopniach bez termoobiegu. 
KROK 2: Śmietankę do kremu podgrzej. Zdejmij z palnika i wsyp posiekane czekolady - mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na całą noc. 
KROK 3: Przygotuj nasączenie - wymieszaj podane składniki. Biszkopt przekrój na 3 części. Jeśli wyrósł z górką, to go wyrównaj. Nasącz pierwszy biszkopt, posmaruj 1/2 konfitury malinowej. 
KROK 4: Schłodzony krem ubij na sztywno. Odłóż 2 łyżki na rozetki, a resztę podziel na 2 części. Jedną z nich wyłóż na konfiturę malinową. Zabezpiecz brzeg biszkoptu, a następnie wyłóż 1/2 kajmaku, przykryj drugim nasączonym biszkoptem. Na biszkopcie rozsmaruj resztę kremu i za pomocą rękawa cukierniczego wtłocz do kremu w kilku miejscach kajmak. Przykryj ostatnim biszkoptem i wstaw tort do lodówki na kilka godzin. Warto złożyć tort w rancie cukierniczym. 
KROK 5: Wyjmij tort z rantu. Jeśli jest potrzeba, wyrównaj brzegi. Przygotuj polewę. W gorącej śmietance rozpuść czekolady. Wystudzoną polewę wylej na tort i wstaw go ponownie do lodówki. Na schłodzonym torcie zrób rozetki z kremu. 





