fbpx
Brownie z awokado - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Brownie z awokado
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 50

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (można zastąpić mąką bezglutenową dla wersji bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Formę do pieczenia (około 20x20 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem.

KROK 2: W misce umieść miąższ awokado i rozgnieć go na gładką masę. Możesz użyć blendera, aby uzyskać idealnie gładką konsystencję.

KROK 3: Roztop czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali, a następnie połącz ją z awokado. Dodaj jajka, cukier, kakao, mąkę, wanilię, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy, wyrównując wierzch szpatułką.

KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut. Brownie powinno być wilgotne, ale patyczek wbity w ciasto powinien wyjść czysty lub z niewielką ilością okruchów. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w formie, a następnie pokrój na kwadraty.

Brownie z awokado

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+