PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT
Tort cytrynowy - mini wersja
Trudność:
2 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki tortowej
Krem:
- 2 galaretki cytrynowe Delecta
- 300 ml śmietanki 30 %
- 200 ml + 400 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 200 ml wody z cukrem i sokiem z cytryny ( poncz )
- plasterki cytryny i zest do dekoracji
Przygotowanie
KROK 1: Jajka ubij z cukrem na jasny krem. Dodaj w 3 partiach mąkę i delikatnie wymieszaj. Masę przelej do formy z papierem do pieczenia o wym. 25 x 35. Wstaw forme do nagrzanego piekarnika 160 stopni i piecz Ok. 25 min.
KROK 2: Jedną galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody a drugą w 400 ml. Tę galaretkę z większą ilością wody wystudź i wstaw do lodówki do stężenia.
KROK 3: Śmietankę ubij na półpłynnie i wlej wystudzoną galaretkę (z 200 ml wody). Jeśli masa jest rzadka to wstaw ją na chwile do lodówki.
KROK 4: Z biszkoptu wytnij krążki o średnicy Ok. 8 cm i naponczuj je słodką wodą z sokiem cytrynowym.
KROK 5: Stężałą galaretkę pokrój w drobną kostkę. Część dodaj do kremu, a cześć zostaw do dekoracji. Krem wyłóż między biszkopty. Jeśli masz folię rantową lub ranty cukiernicze to warto je wykorzystać. ☺️
KROK 6: Torciki udekoruj galaretką i plastrami pomarańczy. Na wierzchu zrób też różyczki z kremu dookoła deseru. Przyda Ci się tutaj rękaw cukierniczy.