1h 30min 16 porcji Średni
Tort bananowy z borówkami

Tort bananowy z borówkami

Składniki

Ciasto:

Krem:

Poncz:

  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sok z 1 limonki
  • 120 ml wody

Dekoracja:

  • listki mięty
  • 150 g borówek amerykańskich

Jak przygotować tort bananowy z borówkami?

Wielu z nas nie może doczekać się świeżych borówek. Kojarzą nam się z latem i rodzinnymi posiadówkami w ogrodzie… Jeśli stęskniliście się za latem – oto propozycja, która Was do niego przybliży.

  1. Przygotowujemy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Zawartość torebki z mieszanką do biszkoptu miksujemy z wodą i 4 jajami.
  3. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
  4. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty, wykorzystując ten sposób.
  5. Poncz przygotowujemy łącząc sok z limonki, 120 ml gorącej wody oraz cukier trzcinowy. Składniki mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.
  6. Przygotowujemy krem – ubijamy razem schłodzone mleko, mascarpone i mix do mascarpone. Dodajemy cukier puder-według uznania.
  7. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  8. Banany blendujemy z sokiem z cytryny.
  9. W małym naczyniu umieszczamy żelatynę, dodajemy 3 łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Gotową żelatynę dodajemy do bananów i blendujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  10. Masę bananową dodajemy do kremu z mascarpone i delikatnie mieszamy rózgą.
  11. Blaty biszkoptu nasączamy limonkowym ponczem, przekładamy kremem i układamy jeden na drugim. Jedną porcję kremu zostawiamy na wierzch, aby wykończyć dekorację tortu.
  12. Ciasto posypujemy borówkami, dekorujemy listkami mięty i girlandą z pikami.

Spróbujcie i… poczujcie lato!

Średnia: 3,14 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...