fbpx
Tort bananowy z borówkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort bananowy z borówkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 500 ml śmietanki 30% tłuszczu, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania mixu do śmietany Delecta
  • 2 średnie banany
  • sok z 1/2 cytryny

Poncz:

  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sok z 1 limonki
  • 120 ml wody

Dekoracja:

  • listki mięty
  • 150 g borówek amerykańskich

Przygotowanie

KROK 1 - Przygotowujemy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).

KROK 2 - Zawartość torebki z mieszanką do biszkoptu miksujemy z wodą i 4 jajami.

KROK 3 - Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.

KROK 4 - Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty, wykorzystując ten sposób.

KROK 5 - Poncz przygotowujemy łącząc sok z limonki, 120 ml gorącej wody oraz cukier trzcinowy. Składniki mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.

KROK 6 - Przygotowujemy krem irish cream – ubijamy razem schłodzone mleko, śmietankę. Dodajemy cukier puder-według uznania.

KROK 7 - Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.

KROK 8 - Banany blendujemy z sokiem z cytryny.

KROK 9 - W małym naczyniu umieszczamy żelatynę, dodajemy 3 łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Gotową żelatynę dodajemy do bananów i blendujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 10 - Masę bananową dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy rózgą.

KROK 11 - Blaty biszkoptu nasączamy limonkowym ponczem, przekładamy kremem i układamy jeden na drugim. Jedną porcję kremu zostawiamy na wierzch, aby wykończyć dekorację tortu.

KROK 12 - Ciasto posypujemy borówkami, dekorujemy listkami mięty i girlandą.

Tort bananowy z borówkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+