Tort bananowy z borówkami

1 h 30 min16 porcjiŚredni

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 250 g śmietanki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 średnie banany
  • 1 łyżeczka żelatyny Delecta
  • sok z ½ cytryny

Poncz:

  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sok z 1 limonki
  • 120 ml wody

Dekoracja:

  • listki mięty
  • 150g borówek amerykańskich
Pobierz piki

Wstęp

Nie mogę doczekać się świeżych jagód. Kojarzą mi się z latem, rodzinnymi posiadówkami w ogrodzie… Stęskniłam się za ciepłem! I to takim afrykańskim.

Skoro już jesteśmy przy świeżych jagodach i afrykańskich klimatach, ostatnio podjęłam próbę przywołania takich wakacyjno-owocowych wspomnień. Były ku temu okoliczności – urodziny mojego bratanka. Z tej okazji powstał tort bananowy z borówkami!

Jak przygotować tort bananowy z borówkami?

Najpierw baza! Biszkopt przyrządzam według instrukcji dodając wodę (ok. 3 łyżki) i 4 jajka. Łączę ze sobą składniki i piekę w 180 stopniach w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Gotowy biszkopt studzę i przekrawam na 3 blaty.

Następnie poncz! Wyciśnięty sok z limonki wlewam do szklanki, dolewam ok. 120 ml gorącej wody i dodaję cukier trzcinowy. Mieszam dokładnie, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

Czas na krem. Schłodzoną (to ważne!) kremówkę ubijam na szybkich obrotach. Gdy zaczyna przypominać bitą śmietanę, dodaję cukier puder i mascarpone. Miksuję dalej, ale zmniejszam szybkość. Pamiętajcie, że to letni, leniwy deser. Składniki mają łączyć się na wolnych obrotach!

Gotowe?

Potem kroję banany i blenduję z sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu zalewam żelatynę 3 łyżkami wrzątku i mieszam do rozpuszczenia. Gotową żelatynę dodaję do bananów i miksuję wszystko razem.

Zmiksowaną masę dodaję do kremu śmietankowego. Mikser mogę już odłożyć, masę trzeba mieszać delikatnie rózgą, aby krem stał się jednolity.

Został jeszcze przekrojony biszkopt. Nasączam go ponczem i przekładam bananowo-śmietankowym kremem. Jedną porcję kremu zostawiam na wierzch, na wykończenie tortu. Tak przygotowane ciasto posypuję borówkami i dekoruję miętą.

Spróbujcie i… poczujcie lato!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...