Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta biszkopt Delecta
- 4 jaja
- 80 ml wody
Krem:
- 500 ml śmietanki 30% tłuszczu, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania mixu do śmietany Delecta
- 2 średnie banany
- sok z 1/2 cytryny
Poncz:
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- sok z 1 limonki
- 120 ml wody
Dekoracja:
- listki mięty
- 150 g borówek amerykańskich
Przygotowanie
KROK 1 - Przygotowujemy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
KROK 2 - Zawartość torebki z mieszanką do biszkoptu miksujemy z wodą i 4 jajami.
KROK 3 - Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
KROK 4 - Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty, wykorzystując ten sposób.
KROK 5 - Poncz przygotowujemy łącząc sok z limonki, 120 ml gorącej wody oraz cukier trzcinowy. Składniki mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.
KROK 6 - Przygotowujemy krem irish cream – ubijamy razem schłodzone mleko, śmietankę. Dodajemy cukier puder-według uznania.
KROK 7 - Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
KROK 8 - Banany blendujemy z sokiem z cytryny.
KROK 9 - W małym naczyniu umieszczamy żelatynę, dodajemy 3 łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Gotową żelatynę dodajemy do bananów i blendujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji.
KROK 10 - Masę bananową dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy rózgą.
KROK 11 - Blaty biszkoptu nasączamy limonkowym ponczem, przekładamy kremem i układamy jeden na drugim. Jedną porcję kremu zostawiamy na wierzch, aby wykończyć dekorację tortu.
KROK 12 - Ciasto posypujemy borówkami, dekorujemy listkami mięty i girlandą.