Składniki
Ciasto:- 750 g twarogu sernikowego
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki likieru kawowego
- Spód:
- ok. 120 g biszkoptów
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki orzechów laskowych Bakalland
- Do ozdoby:
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- przepołowiona pralinka orzechowa
Przygotowanie
Własnoręcznie przygotowany tort to zawsze najlepszy prezent - docenia się go o wiele bardziej niż kupiony, który nie wymaga wysiłku. Oto jedna z propozycji pysznego tortu, którą można wykonać samodzielnie!
- Biszkopty i orzechy mielimy w blenderze na drobny proszek.
- Dodajemy łyżkę kawy i roztopione masło, miksujemy do połączenia składników.
- Wykładamy mieszanką dno tortownicy i uklepujemy.
- Wstawiamy do lodówki na około 15 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175ºC (bez termoobiegu).
- Szybko miksujemy twaróg, mascarpone, jaja, cukier i mąkę pszenną.
- Dodajemy sypką kawę i likier kawowy, miksujemy do połączenia.
- Dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę, miksujemy.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut.
- Studzimy w stygnącym piekarniku, a gdy ciasto ostygnie, wstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy podgrzaną śmietankę, mieszamy do połączenia.
- Torcik zalewamy polewą, dekorujemy przeciętymi na pół pralinami.
- Wbijamy urodzinowy pik!
Kawowy aromat i dekoracje z pralinek dodadzą naszemu torcikowi wyjątkowości - solenizant będzie zachwycony!