Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta Leśny Mech Delecta
- 3 jaja
- 100 ml oleju
- 50 ml wody
Krem:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 100 ml wody
- 250 g serka mascarpone
- sok z ½ cytryny
- sok z ½ limonki
- skórka starta z 1 cytryny
- 50 g cukru pudru
- ½ łyżeczki herbaty matcha
- 100 ml soku jabłkowego
Dekoracja:
- 1 owoc granatu
Przygotowanie
KROK 1 - Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
KROK 2 - Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem.
KROK 3 - Masę przelewamy do tortownicy i całość wstawiamy do piekarnika na 30 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
KROK 4 - Gotowe ciasto kroimy na trzy blaty.
KROK 5 - Serek mascarpone miksujemy z sokiem z cytryny i limonki, cukrem i skórką z cytryny (zostawiając część do posypania na wierzchu ciasta).
KROK 6 - Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.
KROK 7 - W drugiej miseczce umieszczamy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksujemy przez 1 minutę, a następnie dodajemy mieszankę do ubitej śmietany i mieszamy.
KROK 8 - Śmietanę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia wszystkich składników.
KROK 9 - Każdy z blatów nasączamy sokiem jabłkowym, przekładamy kremem i przykrywamy kolejnym blatem.
KROK 10 - Wierzch ciasta także pokrywamy kremem i posypujemy skórką cytrynową.
KROK 11 - 2 łyżki kremu zostawiamy, mieszamy z herbatą matcha i dekorujemy szprycą wierzch ciasta.
KROK 12 - Granat obieramy i ziarenkami dekorujemy wierzch tortu.