fbpx
Tiramisu z mascarpone - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tiramisu z mascarpone
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 30

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mocnego, zimnego espresso
  • 1 łyżka aromatu amaretto Delecta
  • około 12 biszkoptów
  • kakao do posypania
  • gorzka czekolada do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: W małej misce ubij żółtka z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 2: W innej misce ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy mascarpone, starając się nie wybić z niej powietrza.

KROK 3: W płytkim naczyniu wymieszaj zimne espresso z aromatem amaretto. Krótko zanurzaj biszkopty w kawie, tak aby wchłonęły płyn, ale nie rozmiękły zbytnio.

KROK 4: Na dno każdego pucharka wyłóż warstwę nasączonych biszkoptów. Następnie nałóż warstwę kremu mascarpone. Powtórz proces, tworząc kolejne warstwy, aż do wypełnienia pucharków, kończąc warstwą kremu.

KROK 5: Wstaw pucharki z tiramisu do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc, aby deser dobrze stężał. Przed podaniem posyp wierzch każdego deseru kakao przez sitko i opcjonalnie udekoruj startą gorzką czekoladą.

Tiramisu z mascarpone

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+