fbpx
Tarta z kalarepą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z kalarepą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 2 kalarepy
  • 1 por
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Kalarepa to dość rzadko używane w kuchni warzywo. Tarta z kalarepą to świetna propozycja na spróbowanie tego składnika w nowej roli.

  1. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  4. Wystudzonym ciastem wykładamy formę (o średnicy ok 28 cm) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Kalarepę obieramy i kroimy w dużą kostkę.
  6. Pora kroimy w krążki, cebulę w pióra, a czosnek w kosteczkę.
  7. W garnku z osoloną wodą gotujemy kalarepę przez 15 minut.
  8. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę oraz podsmażamy czosnek.
  9. Po kilku minutach dodajemy pora oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  10. Ugotowaną kalarepę odcedzamy i dodajemy do pozostałych warzyw.
  11. W misce mieszamy śmietanę z żółtkami do uzyskania gładkiej masy.
  12. Dolewamy masę do warzyw. Dodajemy pokruszoną fetę oraz pietruszkę i szczypiorek (zostawiamy 1 łyżkę do dekoracji). Mieszamy całość.
  13. Na podpieczone ciasto wykładamy warzywa, a wierzch posypujemy odrobiną fety.
  14. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
  15. Przed podaniem dekorujemy świeżą natką i ulubionym pikiem.

Podkreślenie smaku kalarepy porem, cebulą oraz słoną fetą sprawi, że ta tarta na stałe wejdzie do jadłospisu całej rodziny. :)

Tarta z kalarepą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+