fbpx
Tarta z kapustą i grzybami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z kapustą i grzybami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 125 g pieczarek (3‒4 sztuki) lub innych świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 70 g masła lub 7 łyżek oleju
  • sól; pieprz; majeranek do smaku
Dekoracja:
  • tymianek lub kminek do posypania

Przygotowanie

Popularne połączenie kapusty i grzybów sprawdzi się także jako nadzienie świątecznej tarty. Zapach przyniesie na myśl świąteczne chwile!

  1. Kapustę odcedzamy z woreczka i gotujemy w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i odrobiną soli przez około 20 minut.
  2. Odcedzamy, a następnie drobno kroimy.
  3. Cebulę kroimy w kostkę, a grzyby w paski.
  4. Cebulę podsmażamy na maśle lub oleju ze szczyptą soli, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu odparowania wody.
  5. Dorzucamy pokrojoną kapustę, pieprz i majeranek. Smażymy około 5‒10 minut, ciągle mieszając.
  6. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  7. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  8. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  9. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części i wykładamy formę 2/3 ciasta.
  10. Wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  11. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy farsz.
  12. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy podsypując mąką, tniemy w paski i układamy z niego na wierzchu na farszu w kratkę, przyklejając brzegi do rantu ciasta.
  13. Kratkę smarujemy olejem i posypujemy tymiankiem lub kminkiem.
  14. Całość wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez kolejne 25‒30 minut, aż powierzchnia się zarumieni.
  15. Gotową tartę dekorujemy ulubionym pikiem.

Tarta z kapustą i grzybami na pewno na stałe zagości w świątecznym menu - polecamy!

Tarta z kapustą i grzybami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+