Tartaletki z lemon curd i owocami - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 70 min.

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 2 jaja
  • 2 cytryny
  • 110 g cukru
  • 70 g masła

Dekoracja:

  • dowolne świeże owoce
  • świeża mięta

Przygotowanie

KROK 1 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).

KROK 2 - Foremki do tartaletek smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.

KROK 3 - Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.

KROK 4 - Podsypując mąką, wałkujemy ciasto. Wykładamy ciastem tartaletki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

KROK 5 - Pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.

KROK 6 - Cytryny dokładnie myjemy i osuszamy. Skórkę ścieramy na tarce, po czym wyciskamy sok.

KROK 7 - Sok i startą skórkę przekładamy do metalowej miski. Jeśli nie mamy metalowej miski, możemy przełożyć składniki do niedużego garnka.

KROK 8 - Do miski dodajemy cukier i jaja, które roztrzepujemy trzepaczką. Następnie dodajemy masło pokrojone na kawałki.

KROK 9 - Do garnka wlewamy trochę wody, ale tyle, by woda nie dotykała dna po nałożeniu miski ze składnikami.

KROK 10 - Wodę zagotowujemy i ustawiamy moc palnika na średnią.

KROK 11 - Całość ogrzewamy, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa.

KROK 12 - Dalej ogrzewamy masę, mieszając dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Po około 15 minutach powinna być gotowa.

KROK 13 - Gotowy krem wykładamy do kruchych spodów i dekorujemy owocami, listkami mięty.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy