Tartaletki z lemon curd i owocami
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Ciasto kruche Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnego masła
Krem:
- 2 jaja
- 2 cytryny
- 110 g cukru
- 70 g masła
Dekoracja:
- dowolne świeże owoce
- świeża mięta
Przygotowanie
KROK 1 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
KROK 2 - Foremki do tartaletek smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.
KROK 3 - Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
KROK 4 - Podsypując mąką, wałkujemy ciasto. Wykładamy ciastem tartaletki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
KROK 5 - Pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
KROK 6 - Cytryny dokładnie myjemy i osuszamy. Skórkę ścieramy na tarce, po czym wyciskamy sok.
KROK 7 - Sok i startą skórkę przekładamy do metalowej miski. Jeśli nie mamy metalowej miski, możemy przełożyć składniki do niedużego garnka.
KROK 8 - Do miski dodajemy cukier i jaja, które roztrzepujemy trzepaczką. Następnie dodajemy masło pokrojone na kawałki.
KROK 9 - Do garnka wlewamy trochę wody, ale tyle, by woda nie dotykała dna po nałożeniu miski ze składnikami.
KROK 10 - Wodę zagotowujemy i ustawiamy moc palnika na średnią.
KROK 11 - Całość ogrzewamy, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa.
KROK 12 - Dalej ogrzewamy masę, mieszając dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Po około 15 minutach powinna być gotowa.
KROK 13 - Gotowy krem wykładamy do kruchych spodów i dekorujemy owocami, listkami mięty.