1h 50min 12 porcji Łatwy
Tarta serowa
Tarta serowa

Tarta serowa

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 łyżka kakao
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 100 g drobnego cukru (1/2 szkl.)
  • 3 łyżki śmietanki 30–36% tł.
  • 3 jaja

Dekoracja:

Jak przygotować tartę serową?

Słodka tarta serowa to świetna propozycja nie tylko dla miłośników sernika!

  1. Dno formy do tarty (o średnicy ok. 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (bez termoobiegu).
  3. Do głębokiej miski wsypujemy zawartość torebki, dodajemy jajo, pokrojoną margarynę (masło). Miksujemy na średnich obrotach przez 1‒2 minuty, następnie energicznie zagniatamy do połączenia się składników.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując mąką.
  5. Ciastem wyklejamy dno i boki formy, nakłuwamy je widelcem.
  6. Ciasto wstawiamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika.
  7. Po upieczeniu, pozostawiamy do wystudzenia na ok. 10 minut.
  8. Oddzielamy białka od żółtek.
  9. Twaróg miksujemy na gładką masę końcówką blendera zakończoną nożykami.
  10. Do twarogu dodajemy cukier, żółtka, śmietankę, kakao i całość miksujemy na gładką masę.
  11. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając.
  12. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód tarty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40–45 minut, aż się zarumieni.
  13. W kąpieli wodnej roztapiamy polewę o smaku ciemnej czekolady Delecta (postępując zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu).
  14. Przestudzoną tartę dekorujemy ciepłą polewą czekoladową.
  15. Podając, wbijamy pik w każdy kawałek.

Pyszności, które ucieszą całą rodzinę!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: