Tarta z wiśniami

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 0
Tarta z wiśniami
Tarta z wiśniami

Tarta z wiśniami

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować tartę z wiśniami?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Ta wiśniowo-czekoladowa tarta to idealne połączenie na ciepłe, letnie popołudnie.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Przygotowujemy ciasto kruche według instrukcji z opakowania.
  3. Ciastem wyklejamy spód i boki formy do tarty (o średnicy 24 cm).
  4. Pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
  5. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  6. Wiśnie myjemy i drylujemy.
  7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając, aby się nie zagotowała i odstawiamy.
  8. Do wysokiego naczynia wkładamy serek mascarpone, dodajemy cukier puder, jajka oraz rozpuszczoną, lekko ciepłą czekoladę. Całość miksujemy na gładki krem.
  9. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto, wykładamy owoce, zalewamy je przygotowanym sosem i posypujemy płatkami migdałowymi.
  10. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut, do zgęstnienia sosu (po wbiciu widelca, sos nie może być płynny). Tartę podajemy wystudzoną.

Wyjątkowy smak!

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta z wiśniami
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 48