Tartaletki z lemon curd i owocami

1 h 30 min8 porcjiŚredni

Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 130 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Opcjonalnie 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta

Krem:

  • 2 jajka
  • 2 cytryny
  • 110 g cukru
  • 70 g masła

Dekoracja:

  • Dowolne świeże owoce
  • Kwiaty i listki
Pobierz piki

Jak przygotować tartaletki z lemon curd?

Ze składników na ciasto zagniatam kruche ciasto i odkładam do lodówki na około 40 minut. W tym czasie foremki do tartaletek smaruję masłem i obsypuję kaszą manną. Następnie schłodzonym ciastem wykładam foremki i piekę 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Cytryny dokładnie myję i osuszam. Skórkę ścieram na tarce, po czym wyciskam sok. Sok i startą skórkę przekładam do metalowej miski. Jeśli nie masz metalowej miski, możesz przełożyć składniki do niedużego garnka. Do miski dodaję cukier i jajka, które rozkłócam trzepaczką. Następnie dodaję masło pokrojone na kawałki. Do garnka wlewam trochę wody, ale tyle, by woda nie dotykała dna po nałożeniu miski ze składnikami. Wodę muszę zagotować i ustawić moc palnika na średnią. Całość ogrzewam, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Dalej ogrzewam masę, mieszając dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Po około 15 minutach powinna być gotowa.

Gotowy krem wykładam do kruchych spodów i dekoruję owocami i listkami lub jadalnymi kwiatami.

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...