1h 8 porcji Średni
Tartaletki z lemon curd i owocami

Tartaletki z lemon curd i owocami

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 2 jaja
  • 2 cytryny
  • 110 g cukru
  • 70 g masła

Dekoracja:

  • dowolne świeże owoce
  • świeża mięta
  • kwiaty

Jak przygotować tartaletki z lemon curd?

Szybkie i orzeźwiające tartaletki z lemon curd są idealne na upał – cała rodzina będzie się nimi zajadać!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Foremki do tartaletek smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.
  3. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  4. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  5. Podsypując mąką wałkujemy ciasto.
  6. Wykładamy ciastem tartaletki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  8. Cytryny dokładnie myjemy i osuszamy.
  9. Skórkę ścieramy na tarce, po czym wyciskamy sok.
  10. Sok i startą skórkę przekładamy do metalowej miski. Jeśli nie mamy metalowej miski, możemy przełożyć składniki do niedużego garnka.
  11. Do miski dodajemy cukier i jaja, które roztrzepujemy trzepaczką.
  12. Następnie dodajemy masło pokrojone na kawałki.
  13. Do garnka wlewamy trochę wody, ale tyle, by woda nie dotykała dna po nałożeniu miski ze składnikami.
  14. Wodę zagotowujemy i ustawiamy moc palnika na średnią.
  15. Całość ogrzewamy, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa.
  16. Dalej ogrzewamy masę, mieszając dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Po około 15 minutach powinna być gotowa.
  17. Gotowy krem wykładamy do kruchych spodów i dekorujemy owocami, listkami lub jadalnymi kwiatami i oczywiście okolicznościowym pikiem.

Piękne tartaletki można zabrać ze sobą do pracy – na pewno wszyscy poproszą o przepis!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...