Składniki
- 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
- 100 g zimnego masła
- 1 duże jajo
- 500 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego Delecta
- 4 łyżki cukru (lub do smaku)
- owoce do dekoracji (np. truskawki, borówki)
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj ciasto zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszając zawartość torebki z jajkiem i zimnym masłem. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wykrawaj krążki dopasowane do formy na tartaletki.
KROK 2: Uformuj tartaletki, układając ciasto w posmarowanych masłem foremkach. Nakłuj dno widelcem i piecz w 180 stopni C przez około 15 minut, do zezłocenia.
KROK 3: W międzyczasie przygotuj budyń. Mieszaj mleko z cukrem i proszkiem budyniowym. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż budyń zgęstnieje.
KROK 4: Wyjmij upieczone spody z piekarnika i ostudź. Następnie wypełnij je gorącym budyniem.
KROK 5: Pozostaw do ostygnięcia, aż budyń stężeje. Przed podaniem udekoruj tartaletki świeżymi owocami.