Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 95 g margaryny lub masła
- garść liści świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
- 300 g poziomek
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru
- 100 ml mleka
- liście bazylii
Przygotowanie
Dziko rosnące poziomki bardzo trudno znaleźć, dlatego ten przepis z pewnością spodoba się wszystkim wytrwałym poszukiwaczom wyjątkowych smaków.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Poziomki płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy do osuszenia.
- Liście bazylii blendujemy z oliwą z oliwek.
- Formę do tarty (o średnicy 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Mieszankę do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy, dodając jajo, 95 g masła lub margarynę i zblendowaną bazylię.
- Ciasto rozwałkowujemy na blat o grubości około 5 mm, po czym wykładamy nim dno i boki formy.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, aż ciasto się zarumieni.
- W garnku podgrzewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia.
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, gładką masę, po czym dodajemy do śmietany i mieszamy do momentu zgęstnienia.
- Gotowy krem wylewamy na upieczony spód tarty i studzimy.
- Na wierzch kremu wysypujemy poziomki.
- Tartę ozdabiamy liśćmi bazylii.
- Przed podaniem w tartę wbijamy pik.
Przyznajcie sami, trudno o bardziej zaskakujące połączenie smakowe.