fbpx
Tarta z dziką różą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z dziką różą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
Nadzienie:

Przygotowanie

Aromatyczna dzika róża w niebanalnym duecie z makiem smakuje wybornie i sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do wypieku domowego ciasta miksujemy z jajem i tłuszczem przez 2-3 minuty.
  3. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
  6. Wyjmujemy ciasto i odstawiamy je do wystudzenia.
  7. Podpieczone ciasto smarujemy masą makową Bakalland.
  8. W misce ucieramy cukier puder z żółtkami, a następnie dodajemy do nich mleko oraz sok z cytryny i polewamy kremem masę makową.
  9. Tartę wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
  10. Na wierzch wykładamy marmoladę różaną, posypujemy brzegi płatkami migdałów i wsadzamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
  11. Tartę po przestudzeniu dekorujemy ulubionym pikiem.

Zapach tarty z makiem i marmoladą różaną wprawi wszystkich domowników w świąteczny, dobry nastrój.

Tarta z dziką różą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+