Tarta z dziką różą

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 0
Tarta z dziką różą

Tarta z dziką różą

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania

Nadzienie:

Jak przygotować tartę z dziką różą?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Aromatyczna dzika róża w niebanalnym duecie z makiem smakuje wybornie i sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do wypieku domowego ciasta miksujemy z jajem i tłuszczem przez 2-3 minuty.
  3. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
  6. Wyjmujemy ciasto i odstawiamy je do wystudzenia.
  7. Podpieczone ciasto smarujemy masą makową Bakalland.
  8. W misce ucieramy cukier puder z żółtkami, a następnie dodajemy do nich mleko oraz sok z cytryny i polewamy kremem masę makową.
  9. Tartę wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
  10. Na wierzch wykładamy marmoladę różaną, posypujemy brzegi płatkami migdałów i wsadzamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
  11. Tartę po przestudzeniu dekorujemy ulubionym pikiem.

Zapach tarty z makiem i marmoladą różaną wprawi wszystkich domowników w świąteczny, dobry nastrój.

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta z dziką różą
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 50