Tarta z kokosem - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 70 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracje:
  • 1 białko
  • szklanka cukru pudru
  • sok z połowy limonki

Przygotowanie

Tarta w postaci mazurka? Dlaczego nie! To wyjątkowe rozwiązanie, które zachwyci wszystkich gości.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Miksujemy zawartość torebki z ciastem, jajko i masło aż do połączenia składników (przez około 2-3 minuty).
  3. Smarujemy tłuszczem dno kwadratowej lub prostokątnej formy.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką, wykładamy nim dno i boki formy, nakłuwamy ciasto widelcem.
  5. Na cieście układamy orzechy laskowe Bakalland.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  7. Krem karpatkowy przygotowujemy miksując z mlekiem zawartość opakowania - aż krem będzie gęsty.
  8. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i cukier smak kokosowy Delecta. Mieszamy całość do połączenia się składników. Masę wykładamy na wystudzone ciasto.
  9. Ucieramy białko z cukrem pudrem, aby uzyskać lukier królewski. Dodajemy sok z limonki - jeżeli całość nie będzie wystarczająco gęsta, dodajemy cukier i ucieramy do osiągnięcia gęstej konsystencji.
  10. Masę lukrową rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i posypujemy wiórkami kokosowymi Bakalland.
  11. Dekorujemy orzechami i skórką z limonki. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  12. Gotową tartę dekorujemy pikiem.

Pięknie udekorowana tarta z kokosem sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy