Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 125 g zimnej margaryny lub masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
- 100 g orzechów laskowych Bakalland
- garść wiórków kokosowych Bakalland
- 1 opakowanie kremu karpatka bez gotowania Delecta
- 1 łyżeczka cukru smak kokosowy Delecta
- 400 ml mleka
- 1 białko
- szklanka cukru pudru
- sok z połowy limonki
Przygotowanie
Tarta w postaci mazurka? Dlaczego nie! To wyjątkowe rozwiązanie, które zachwyci wszystkich gości.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Miksujemy zawartość torebki z ciastem, jajko i masło aż do połączenia składników (przez około 2-3 minuty).
- Smarujemy tłuszczem dno kwadratowej lub prostokątnej formy.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką, wykładamy nim dno i boki formy, nakłuwamy ciasto widelcem.
- Na cieście układamy orzechy laskowe Bakalland.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
- Krem karpatkowy przygotowujemy miksując z mlekiem zawartość opakowania - aż krem będzie gęsty.
- Do masy dodajemy wiórki kokosowe i cukier smak kokosowy Delecta. Mieszamy całość do połączenia się składników. Masę wykładamy na wystudzone ciasto.
- Ucieramy białko z cukrem pudrem, aby uzyskać lukier królewski. Dodajemy sok z limonki - jeżeli całość nie będzie wystarczająco gęsta, dodajemy cukier i ucieramy do osiągnięcia gęstej konsystencji.
- Masę lukrową rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i posypujemy wiórkami kokosowymi Bakalland.
- Dekorujemy orzechami i skórką z limonki. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Gotową tartę dekorujemy pikiem.
Pięknie udekorowana tarta z kokosem sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc!