fbpx
Tarta z fasolą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z fasolą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 250 g fasoli szparagowej żółtej
  • 250 g fasoli szparagowej zielonej
  • 2 jajka
  • 150 g musztardy sarepskiej
  • 200 g szynki wędzonej
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki tartego parmezanu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Czasem warto poeksperymentować w kuchni i wypróbować połączenia nieoczywistych smaków w niecodziennym wydaniu. Co powiecie na tartę z fasolą i kremem musztardowym?

  1.  Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą, proszkiem do pieczenia, słonecznikiem i szybko wyrabiamy.
  2. Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  4. Wyklejamy schłodzonym ciastem formę do tarty i pieczemy w piekarniku przez 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Fasolę myjemy i obieramy.
  6. W wysokiej misce mieszamy jaja, śmietanę i musztardę.
  7. Szynkę kroimy w paseczki, jedną połowę mieszamy z farszem, drugą z fasolką.
  8. Na podpieczony spód wylewamy farsz i wykładamy fasolę z szynką, doprawiając do smaku.
  9. Tartę pieczemy kolejne 30 minut.
  10. Przed podaniem posypujemy odrobiną tartego parmezanu.
  11. Gotową tartę dekorujemy pikiem.

Teraz z dumą możemy nosić miano kuchennego eksperymentatora.

Tarta z fasolą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+