Tarta z gruszkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Połączenie gruszki i czekolady to klasyczny zabieg szefów kuchni. W tarcie także sprawdzi się znakomicie!

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Smarujemy tłuszczem dno formy do tarty (o średnicy ok. 28 cm) lub wykładam papierem do pieczenia.
  3. Miksujemy na średnich obrotach kruche ciasto do domowych wypieków z zimnym masłem i jajkiem, przez ok. 1-2 minuty, następnie energicznie zagniatamy do połączenia się składników.
  4. Ciastem wykładamy formę, podpiekamy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut, a później studzimy ok. 10 minut.
  5. Obieramy gruszki, kroimy w dwunastki i usuwany gniazda.
  6. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku wstawionym do garnka z wrzącą wodą. Studzimy.
  7. Do wysokiego naczynia wkładamy serek mascarpone, dodajemy cukier, jaja i rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę.
  8. Na podpieczone, ostudzone ciasto wykładamy owoce, następnie wylewamy masę czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi.
  9. Tartę wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut, do zgęstnienia masy i uzyskania złocistego koloru. Możemy sprawdzać stan tarty, nakłuwając ją widelcem.
  10. Do wystudzonej tarty wbijamy wybrany pik!

Czujecie się już jak mistrzowie wypieków? Powinniście. To połączenie rodem z najlepszych światowych kawiarni!

Tarta z gruszkami to elegancki deser, który zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Kruche, maślane ciasto w połączeniu z aksamitnym kremem z mascarpone i roztopionej czekolady tworzy wyjątkową kompozycję, a soczyste gruszki nadają jej delikatnej słodyczy i lekkości. To idealna propozycja na rodzinne spotkania, uroczystości czy po prostu słodką chwilę przy kawie.

Sprawdzony przepis na tartę z gruszkami

Jeśli szukasz czegoś efektownego, a jednocześnie nieskomplikowanego, prosta tarta z gruszkami będzie strzałem w dziesiątkę. Przygotowanie kruchego spodu jest szybkie, a krem na bazie mascarpone i czekolady nie wymaga pieczenia, co skraca czas pracy. Wystarczy upiec ciasto, rozsmarować aksamitne nadzienie i udekorować świeżymi lub karmelizowanymi gruszkami.

Przepis na tartę z gruszkami jest idealnym wyborem na każdą okazję. Połączenie kruchego spodu, kremowej masy i owocowej świeżości sprawia, że deser smakuje lekko, ale jednocześnie intensywnie. Najlepiej podawać go schłodzonego, co podkreśla jego delikatność i kremową konsystencję.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy