Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g masła
- 1 jajo
- mąka do podsypywania
- mleko do posmarowania
- 2–3 dojrzałe gruszki
- 250 g serka mascarpone
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 3 jaja
- 50 g migdałów w płatkach Bakalland
Przygotowanie
Połączenie gruszki i czekolady to klasyczny zabieg szefów kuchni. W tarcie także sprawdzi się znakomicie!
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Smarujemy tłuszczem dno formy do tarty (o średnicy ok. 28 cm) lub wykładam papierem do pieczenia.
- Miksujemy na średnich obrotach kruche ciasto do domowych wypieków z zimnym masłem i jajkiem, przez ok. 1-2 minuty, następnie energicznie zagniatamy do połączenia się składników.
- Ciastem wykładamy formę, podpiekamy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut, a później studzimy ok. 10 minut.
- Obieramy gruszki, kroimy w dwunastki i usuwany gniazda.
- Czekoladę rozpuszczamy w rondelku wstawionym do garnka z wrzącą wodą. Studzimy.
- Do wysokiego naczynia wkładamy serek mascarpone, dodajemy cukier, jaja i rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę.
- Na podpieczone, ostudzone ciasto wykładamy owoce, następnie wylewamy masę czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi.
- Tartę wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut, do zgęstnienia masy i uzyskania złocistego koloru. Możemy sprawdzać stan tarty, nakłuwając ją widelcem.
- Do wystudzonej tarty wbijamy wybrany pik!
Czujecie się już jak mistrzowie wypieków? Powinniście. To połączenie rodem z najlepszych światowych kawiarni!