Tarta z burakami

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0
Tarta z burakami

Tarta z burakami

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • 4 średnie ugotowane buraki
  • 4 czerwone cebule
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka kminku
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • pieprz i sól do smaku

Jak przygotować tartę z burakami?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Buraki, karmelizowana cebula i jabłko to zestaw idealny. Doprawiony nutą kminku smakuje jak ambrozja. Spróbujecie?

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190° C (bez termoobiegu). 
  2. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  3. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Cebulę kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na maśle.
  6. Gdy cebula będzie szklista dodajemy sól, pieprz i miód.
  7. Buraczki ścieramy na tarce, doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem.
  8. Wykładamy buraczki na podpieczoną tartę, uzupełniamy na brzegach karmelizowaną cebulą, układamy pokrojone w plastry jabłko na wierzchu i wsadzamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
  9. Po wyjęciu gotowej tarty kropimy ją kilkoma kroplami octu balsamicznego.
  10. Gotową tartę dekorujemy pikiem.

Tarta z burakami to znakomite danie na lunch czy obiad do pracy – kombinacja smaków jest zachwycająca!

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta z burakami
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 48