1h 12 porcji Łatwy 30min
Tarta z burakami

Tarta z burakami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 4 średnie ugotowane buraki
  • 4 czerwone cebule
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka kminku
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • pieprz i sól do smaku

Jak przygotować tartę z burakami?

Buraki, karmelizowana cebula i jabłko to zestaw idealny. Doprawiony nutą kminku smakuje jak ambrozja. Spróbujecie?

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190° C (bez termoobiegu). 
  2. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  3. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Cebulę kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na maśle.
  6. Gdy cebula będzie szklista dodajemy sól, pieprz i miód.
  7. Buraczki ścieramy na tarce, doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem.
  8. Wykładamy buraczki na podpieczoną tartę, uzupełniamy na brzegach karmelizowaną cebulą, układamy pokrojone w plastry jabłko na wierzchu i wsadzamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
  9. Po wyjęciu gotowej tarty kropimy ją kilkoma kroplami octu balsamicznego.
  10. Gotową tartę dekorujemy pikiem.

Tarta z burakami to znakomite danie na lunch czy obiad do pracy – kombinacja smaków jest zachwycająca!

Średnia: 3,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: