Tarta z budyniem i truskawkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Przygotowanie

KROK 1 - Na blat lub stolnicę wysyp mąkę, cukier puder oraz cukier z dodatkiem wanilii.

KROK 2 - Masło pokrój na 1-2 cm. kawałki i ułóż na kopczyku z mąki i cukru. Wszystko dobrze posiekaj nożem, aż uzyskasz konsystencję drobnego piasku.

KROK 3 - Dodaj rozkłócone żółtko i jeszcze raz wszystko posiekaj. Szybko zagnieć ciasto dłońmi i uformuj z niego kulę. Owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20-30 minut.

KROK 4 - Formę posmaruj masłem i delikatnie wysyp mąką. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na blacie obsypanym mąką lub pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 0,5 cm. i średnicy większej niż forma.

KROK 5 - Nawiń ciasto na wałek i przenieś je do formy. Wyłóż nim spód oraz boki formy, a nadmiar ciasta odetnij nożem.

KROK 6 - Podziurkuj spód przy pomocy widelca. Wstaw do lodówki i w tym czasie nagrzej piekarnik do 180*C. Ciasto przykryj arkuszem papieru do pieczenia, na papier wsyp obciążenie, np. suchą fasolę, groch albo ryż.

KROK 7 - Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, następnie ściągnij papier i obciążenie i piecz kolejne 15-20 minut na złoty kolor.

KROK 8 - Budynie śmietankowe przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale wykorzystując do nich 500 ml mleka.

KROK 9 - Budyń rozsmaruj na ostudzonym cieście, następnie ułóż na nim pokrojone na połówki truskawki.

KROK 10 - Galaretkę truskawkową rozpuść w 200 ml gorącej wody. Kiedy ostygnie i zacznie mieć konsystencję kisielu, nałóż ją na owoce.

KROK 11 - Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy