Tarta z budyniem i truskawkami
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki krupczatki
- 150 g zimnego masła
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z dodatkiem wanilii premium Delecta
- 1 żółtko
Nadzienie:
- 2 budynie śmietankowe Delecta
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego
- 500 g świeżych truskawek
- 200 ml gorącej wody
- 1 galaretka truskawkowa Delecta
Przygotowanie
KROK 1 - Na blat lub stolnicę wysyp mąkę, cukier puder oraz cukier z dodatkiem wanilii.
KROK 2 - Masło pokrój na 1-2 cm. kawałki i ułóż na kopczyku z mąki i cukru. Wszystko dobrze posiekaj nożem, aż uzyskasz konsystencję drobnego piasku.
KROK 3 - Dodaj rozkłócone żółtko i jeszcze raz wszystko posiekaj. Szybko zagnieć ciasto dłońmi i uformuj z niego kulę. Owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20-30 minut.
KROK 4 - Formę posmaruj masłem i delikatnie wysyp mąką. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na blacie obsypanym mąką lub pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 0,5 cm. i średnicy większej niż forma.
KROK 5 - Nawiń ciasto na wałek i przenieś je do formy. Wyłóż nim spód oraz boki formy, a nadmiar ciasta odetnij nożem.
KROK 6 - Podziurkuj spód przy pomocy widelca. Wstaw do lodówki i w tym czasie nagrzej piekarnik do 180*C. Ciasto przykryj arkuszem papieru do pieczenia, na papier wsyp obciążenie, np. suchą fasolę, groch albo ryż.
KROK 7 - Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, następnie ściągnij papier i obciążenie i piecz kolejne 15-20 minut na złoty kolor.
KROK 8 - Budynie śmietankowe przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale wykorzystując do nich 500 ml mleka.
KROK 9 - Budyń rozsmaruj na ostudzonym cieście, następnie ułóż na nim pokrojone na połówki truskawki.
KROK 10 - Galaretkę truskawkową rozpuść w 200 ml gorącej wody. Kiedy ostygnie i zacznie mieć konsystencję kisielu, nałóż ją na owoce.
KROK 11 - Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.