Tarta po alzacku

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 50min
  • 12 porcji
  • 0
Tarta po alzacku
Tarta po alzacku

Tarta po alzacku

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 50min
  • 12 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • 2 żółtka
  • 1 żółta cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • pieprz

Przygotowanie

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Kuchnia alzacka różni się od kuchni innych rejonów Francji. Jest bardzo odżywcza i znajdziemy w niej dużo sycących dań.

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia Delecta. Szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Mieszamy śmietanę, wino i żółtka, dodajemy do smaku sól i pieprz. Tak przygotowaną mieszankę wylewamy na podpieczone ciasto.
  7. Cebulę i boczek kroimy w cienkie plastry i wykładamy na nadzienie.
  8. Pieczemy 30 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
  9. Przed podaniem wbijamy pik z ulubionym tekstem.

Tarta alzacka to doskonały pomysł na chłodniejsze wieczory.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 48