Jak przygotować tartę z rukolą?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Tarta z rukolą i pieczonymi warzywami może być potraktowana jako lżejsza wersja pizzy.
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wystudzonym ciastem wykładamy formę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-30 minut, aż do zrumienienia. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
- W piekarniku podpiekamy warzywa natarte oliwą, aż zmienią kolor na brzegach (około 20 minut).
- Mieszamy śmietankę i jajo. Doprawiamy do smaku.
- Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
- Podpieczone warzywa (usuwamy ostrożnie skórkę z papryki) układamy na tarcie i rozkruszamy ser feta równomiernie na wierzchu tarty.
- Pieczemy całość w piekarniku przez 15-20 minut.
- Przed podaniem posypujemy rukolą i dekorujemy pikiem.
Zdrowa i pyszna tarta z warzywami i rukolą świetnie sprawdzi się na letni obiad. Smacznego!