Tarta z brokułami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 2h
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0
Tarta z brokułami
Tarta z brokułami

Tarta z brokułami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 2h
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • 2 brokuły (lub 1 opakowanie 400g mrożonych brokułów)
  • 200 g sera feta
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować tartę z brokułami?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Aromatyczna, sycąca i pyszna tarta, która znakomicie nadaje się na obiad i na kolację w chłodnie dni, na przełomie odchodzącego lata i przybywającej jesieni.

  1. Brokuły gotujemy do miękkości.
  2. Po odcedzeniu odkładamy 5 różyczek do dekoracji. Pozostałe brokuły blendujemy.
  3. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem i szybko wyrabiamy.
  4. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  5. Po tym czasie wykładamy nim formę i nagrzewamy piekarnik do temperatury 190° C bez termoobiegu.
  6. Wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  7. Do miseczki wlewamy śmietanę i jajko, a całość mieszamy.
  8. Następnie dodajemy brokuły zmielone blenderem, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i delikatnie mieszamy całość do połączenia.
  9. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
  10. Układamy na wierzchu tarty pokrojoną w kostkę fetę oraz odłożone wcześniej różyczki brokułów, pozostawione do dekoracji.
  11. Posypujemy całość ziołami prowansalskimi.
  12. Pieczemy tartę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190° C przez 20 min.
  13. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta z brokułami
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0,0