Tarta z selerem i boczkiem

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0
Tarta z selerem i boczkiem

Tarta z selerem i boczkiem

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 mały seler
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml śmietany
  • 200 g startego sera gouda
  • garść suszonych śliwek Bakalland
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 jaja
  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować tartę z selerem i boczkiem?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Pożywne i sycące dania są najlepszym wyborem na pochmurne dni. Aromatyczna tarta z selerem i boczkiem to jedna z takich propozycji.

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). 
  2. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  3. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Selera obieramy i kroimy na cienkie plasterki, które następnie podsmażamy na maśle przez 10 minut.
  6. Starty na grubych oczkach ser mieszamy ze śmietaną, jajami oraz solą i pieprzem.
  7. Mieszankę wylewamy na podpieczone ciasto. Na nadzienie wykładamy podsmażone plasterki selera, pokrojony w kostkę boczek oraz suszone śliwki.
  8. Prószymy całość pieprzem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut, aż całość dobrze się zarumieni.
  9. W gotową tartę wbijamy ulubiony pik.

Wędzona śliwka i ser to idealne dodatki, dzięki którym tarta sprawdzi się jako wyjątkowy posiłek dla całej rodziny.

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta z selerem i boczkiem
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 56