1h 30min 12 porcji Łatwy
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 100 g drobnego cukru
  • 250 ml śmietanki 30–36% tł. (ok. 1 szkl.)
  • 150 ml soku z cytryny (z 2 cytryn)
  • 3 jaja

Dekoracja

  • otarta skórka z 1 cytryny (wykorzystaj cytrynę z masy cytrynowej)
  • 3 łyżki cukru (ok. 45 g)
  • 50 ml wody

Jak przygotować tartę cytrynową?

Lekka, orzeźwiająca tarta cytrynowa to sposób na udany letni podwieczorek lub piknik na łonie natury.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Przygotowujemy ciasto kruche Delecta wg. instrukcji z opakowania.
  3. Ciastem wyklejamy spód i boki formy do tarty (o średnicy 24 cm).
  4. Pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
  5. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  6. Cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach.
  7. Wyciskamy sok z dwóch cytryn.
  8. Mieszamy śmietankę z jajami i sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
  9. Na podpieczony spód wylewamy masę cytrynową.
  10. Wstawiamy ciasto ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30–35 minut – do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca masa nie może być płynna).
  11. Do małego rondelka wlewamy 50 ml wody, wsypujemy 3 łyżki cukru i startą skórkę cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut mieszając, aby syrop się nie przypalił. Studzimy.
  12. Upieczoną tartę dekorujemy skórką cytrynową.
  13. Przed podaniem, w każdy kawałek wbijamy ulubiony pik.

Gotowe!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: