Szybkie ciasto z truskawkami na oleju
Trudność:
2
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60
Składniki
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 220 g drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 250 ml oleju roślinnego
- 250 ml mleka krowiego lub roślinnego w temperaturze pokojowej
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- ok. 500 g truskawek
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie
KROK 1: W misce umieść jajka z cukrem i cukrem wanilinowym i utrzyj je przy pomocy miksera na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, stopniowo dodaj olej, a następnie mleko.
KROK 2: Na drobnym sitku umieść mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej bezpośrednio do masy. Delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką, tylko do połączenia składników.
KROK 3: Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Truskawki pozbaw szypułek, przetnij je na pół i ułóż na cieście, rozcięciem do góry.
KROK 4: Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
KROK 5: Upieczone ciasto ostudź i posyp cukrem pudrem.
jerzy
08-07-2023
Ocena:
super ciasta jak u mamy,tylko zamiast oleju by ło swieże masło.ciasta na oleju prawdopodobnie są zdrowsze ale mniej smacze.