Kruche krajanki

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 20 porcji
  • 0
Kruche krajanki
Kruche krajanki

Kruche krajanki

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 20 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto kruche:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • truskawki
  • bułka tarta

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Jak przygotować krajanki?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Truskawkowa krajanka zawróci Wam w głowie już od pierwszego kęsa. Dacie się przekonać?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy szybko ciasto.
  3. Robimy to samo z kruszonką.
  4. Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  5. Rozwałkowujemy ciasto na 1 cm grubości.
  6. Podpiekamy około 10-15 minut.
  7. Wierzch ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy pocięte na pół truskawki.
  8. Posypujemy wierzch kruszonką.
  9. Pieczemy około 40-45 minut.
  10. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia.
  11. Przed podaniem kroimy na prostokątne kawałki.
  12. Dekorujemy pikiem.

Na drugi kawałek nie trzeba będzie namawiać.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Kruche krajanki
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0,0