fbpx
Kruche krajanki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kruche krajanki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto kruche:
  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • truskawki
  • bułka tarta
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Przygotowanie

Truskawkowa krajanka zawróci Wam w głowie już od pierwszego kęsa. Dacie się przekonać?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy szybko ciasto.
  3. Robimy to samo z kruszonką.
  4. Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  5. Rozwałkowujemy ciasto na 1 cm grubości.
  6. Podpiekamy około 10-15 minut.
  7. Wierzch ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy pocięte na pół truskawki.
  8. Posypujemy wierzch kruszonką.
  9. Pieczemy około 40-45 minut.
  10. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia.
  11. Przed podaniem kroimy na prostokątne kawałki.
  12. Dekorujemy pikiem.

Na drugi kawałek nie trzeba będzie namawiać.

Kruche krajanki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+