Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
Składniki
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 250 ml oleju
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 duże kwaśne jabłka, np. Szara Reneta, Antonówka
- 1 łyżka cukru z cynamonem Delecta
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie
KROK 1: Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaj olej, cały czas miksując.
KROK 2: W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wsyp do miski z mokrymi składnikami. Wymieszaj przy pomocy łyżki.
KROK 3: Ciasto przelej do blachy 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 4: Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Włóż do miski i posyp cukrem z cynamonem. Wymieszaj i rozłóż je na cieście.
KROK 5: Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem to aromatyczny deser, który zachwyca swoją prostotą i smakiem. Główne składniki to mąka, cukier, jajka, olej oraz jabłka, które nadają ciastu soczystości i naturalnej słodyczy. Najlepiej sprawdzą się tutaj jabłka o wyrazistym smaku, takie jak Szara Reneta czy Antonówka. Ciasto jest wilgotne, puszyste i pachnie cynamonem, co czyni je idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Dzięki szybkiemu przygotowaniu, jest świetnym wyborem na niespodziewane wizyty gości.
Dobra rada:
Aby ciasto było jeszcze bardziej aromatyczne, możesz skropić plastry jabłek sokiem z cytryny przed posypaniem ich cukrem z cynamonem. Dzięki temu jabłka nie będą ciemnieć i zachowają świeżość, a ciasto zyska delikatnie kwaskowy posmak, który doskonale zrównoważy słodycz ciasta.